Tips voor een mooi voorjaar

Elk seizoen delen wij tips speciaal voor begeleiders, ouders en verzorgers. Het voorjaar komt weer dichterbij en in dit artikel vind je dan ook ideeën voor een mooie lentedag. Trek je laarzen aan voor een dagje kinderboerderij, zoek de natuur op voor actieve buitenspellen of kies een boek uit om samen te lezen in het zonnetje.

Een dagje naar de kinderboerderij

De meeste kinderen en jongeren zijn dol op dieren. De boerderij is daarom een ideale plek om lekker uit te razen of te ontprikkelen. Maar ook een geschikte plek om tijdens de begeleiding te oefenen met sociale vaardigheden of te zorgen voor een rustmoment in de dag. Op Landgoed Keukenhof vind je bijvoorbeeld een prachtig kasteel met daarbij een avontuurlijke kinderboerderij. Kinderen vermaken zich in de speeltuin, met het aaien van de dieren of op het kabouterpad in het bos. Het uitzicht met daarbij een kop koffie is een ware beloning voor ouders. Ligt deze kinderboerderij niet bij jou in de buurt? Lees dan snel verder.

Spelen in de natuur

Met actieve buitenspellen motiveer je kinderen om te genieten van de frisse lucht. Bovendien stimuleer je met veel activiteiten de sociale vaardigheden of de zelfredzaamheid. Wij geven je vier tips.

  • 50 natuurexperimenten om zelf te ontdekken: dit is een creatief spel voor kinderen en jongeren van acht tot twaalf jaar. Op de spelkaarten vind je originele opdrachten die je samen uitvoert in de natuur. Van je eigen bloemenparfum ontwerpen tot het knutselen van een weerstation. Met dit spel vermaken jullie je uren buiten!
  • Grafix Dobbelen en Bewegen: het nieuwe Twister! Dit is een spel voor iedereen vanaf drie jaar. Ga heerlijk naar buiten en laat je stoere moves zien. Gooi met de dobbelsteen en ga met je handen of voeten naar het bijbehorende plaatje. Wie houdt het langst zijn evenwicht vast? Pas op dat je niet in de knoop komt te zitten.
  • Kubb: een écht familiespel voor iedereen vanaf vier jaar. Het spel Kubb kan je heerlijk buiten spelen in twee teams. Het doel is om met jouw team als eerst alle paaltjes van het andere team om te gooien. Maar let op: gooi nooit de koning om, dan verliest jouw team het spel. Ben jij goed in mikken? Laat jouw skills maar zien dan!
  • 30x gratis buitenactiviteiten: ook met eenvoudige activiteiten kun je kinderen uren vermaken. Maak bijvoorbeeld een parcours met verschillende spellen, zoals een estafette, ringwerken, koekhappen of blikgooien. Go-Kids schreef een artikel over 30 spellen om buiten met kinderen te doen. 

Kinderboeken over de lente

Zijn de kinderen nu wel toe aan een beetje rust? Zoek dan een fijn plekje uit in de tuin en lees samen een mooi boek over de lente. Bekijk onze vier suggesties:

  • Kas en Saar - Saar in de lente

De zon schijnt, het is lente! Saar gaat met haar oma naar de moestuin. Ze zien daar prachtige roze bloemen en ze zaaien samen zaadjes. Saar mag geen bloemen plukken in de moestuin, dus gaan ze samen naar boer Koos. Daar mag ze zelf bloemen plukken. Saar ziet ook lieve dieren, namelijk lammetjes, kuikentjes, kalfjes en eendjes. Voor kinderen vanaf drie jaar. Lees verder

  • Het verlegen vogeltje – Jan Paul Schutten

Dit is een komisch prentenboek voor jong en oud. Tijdens het lezen leer je spelenderwijs een heleboel vogels kennen. Alle vogels fluiten en bouwen een nestje, behalve de kleine groenling, hij is te verlegen om het vrouwtje te vragen of ze samen een nestje wil bouwen. Voor kinderen vanaf vier jaar. Lees verder

  • De boswachterclub - Naar het bos in de lente

In dit boek leer je welke dieren en planten je kan vinden in de lente. Het bos ziet er elk seizoen weer anders uit. In dit boek vind je knutselactiviteiten en interessante onderzoekjes die je kan uitvoeren in het bos. Dus ga lekker het bos in zodra het voorjaar weer begonnen is, daar is altijd wel iets te beleven. Voor kinderen vanaf acht jaar. Lees verder

  • Het boek van OERRR

In Het boek van OERRR van Natuurmonumenten vind je inspiratie om op avontuur te gaan met het gezin. Lees interessante weetjes en kies uit vele activiteiten voor de hele familie. Op deze manier gaan de kinderen met plezier de natuur in, het was nog nooit zo makkelijk om ze naar buiten te krijgen. Voor kinderen vanaf ongeveer twee jaar. Lees verder

We wensen je veel lees-, kijk- en speelplezier!