Acht boeiende podcasts voor thuis of onderweg

Podcasts, wij zijn er binnen Inzowijs dol op. Lekker op je eigen moment en plek kennis en inspiratie opdoen. In je auto, op de sportschool of onderweg met de trein. Over een luchtig of juist een serieuzer onderwerp. We hebben voor jou als jeugdzorgprofessional acht verschillende podcasts en boeiende afleveringen op een rij gezet. De onderwerpen? Jeugdzorg, psychologie, wetenschap en meer. Veel luisterplezier!

Geen kleine man

70 tot 90 procent van de patiënten met onverklaarde klachten zijn vrouwen. In Geen kleine man van de VPRO nemen AudioCollectief SCHIK en journalist Sofie Peeters onder de loep waarom vrouwelijke patienten minder vaak een (juiste) diagnose krijgen en wat de impact hiervan is. In bonusinterview 3 gaat het over de vraag waarom ADHD en autismespectrumstoornissen bij vrouwen vaak over het hoofd worden gezien. Wat heeft camoufleren hiermee te maken en wat is de invloed van hormonen?

Luister nu!

HKC Academy

In de podcastserie Zekerder met ouders delen ouders hun ervaringsverhaal over begeleidingstrajecten binnen de jeugdzorg. Wat heeft hen geholpen en wat juist niet? Waar ligt de behoefte? En die is anders dan je denkt! De conclusie van Judith Nieuwpoort van HKC Academy: jouw betrokkenheid en een echt luisterend oor zijn veel belangrijker dan je leeftijd als professional. Schrijf je in via de website en luister de afleveringen wanneer het jou uitkomt.

Meld je aan 

Komt een meid bij de psych

Ben jij nieuwsgierig naar wat er gebeurt achter de gesloten deuren van de psycholoog? Journalist en millennial Eva Breda laat je in deze podcast meeluisteren met levensechte therapiesessies. Ook gaat ze in gesprek met deskundigen over mentale problemen en stigma. Een podcast vol openheid en praktische tips om de drempel naar psychische hulp te verlagen. In de aflevering met Thijs Launspach gaat het over het ontstaan en voorkomen van mentale klachten bij millenials. 

Nieuwsgierig? 

Nul 18 Bennis en Pontcast

Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont en journalist Martijn Bennis, allebei vaders, bespreken met elkaar onderwerpen rondom de ontwikkeling van kinderen van nul tot achttien jaar en de rol van ouders daarin. In aflevering 10 staan kinderangsten centraal. Waarom zijn kinderen vaak angstig voor zelfverzonnen fenomenen en hoe kun je daar goed op reageren? Er zijn namelijk nog altijd meer volwassenen bang in het licht dan kinderen in het donker.

Ontdek meer

Over Denken

In heldere taal praat Nynke de Jong in deze podcast van de Open Universiteit over wetenschappelijk onderzoek met inspirerende wetenschappers. In de aflevering Gelukkig ben je soms ongelukkig vertelt Nele Jacobs, hoogleraar Levenslooppsychologie, hoe je tegenslag kunt aangrijpen als een kans om je leven tegen het licht te houden. Ben je gelukkig met wat je doet? Heb je nog dromen die je wilt laten uitkomen? Wat moet je doen om deze te bereiken? Nele heeft hiervoor simpele, helpende oefeningen.

Nu luisteren 

RINO Groep

Dit is dé podcast over psychologie en de mens achter de wetenschapper. In aflevering 20 gaat het over het belang van lichaamsgerichte therapie. Drs. Milka van Est, psychiater en gecertificeerd in de Sensorimotor Psychotherapy vertelt over de wisselwerking tussen lichaam en geest. Ze gaat in op de relatie tussen stress en klachten, de werking van het autonome zenuwstelsel en de polyvagaaltheorie.

Meer weten 

Sociaal Domein Online

Sociaal Domein Online is een online platform dat community’s bouwt rondom sociale vraagstukken. Samen met verschillende partners nemen zij inspirerende podcasts op. Aflevering 41 gaat over de kracht van ondernemen en innovatie in de jeugdhulp. Aan het woord komt Lisette Sloot, oprichter van onze zusterorganisatie Team050. Zij vertelt over pionieren in de jeugdhulp en alles wat daarbij komt kijken.

Dit is iets voor mij

Timmm consultancy

Bij Timmm consultancy nodigen ze met regelmaat een boeiende gast uit voor een gesprek, iemand die jou als jeugdprofessional iets belangrijks te vertellen heeft. Dit kan gaan over trauma, veiligheidsplanning, complexe scheidingen, de beroepscode en ga zo maar door. In aflevering 94 roept Gieke buur, psycholoog en kwartiermaker op om als professional vooral te vertrouwen op jezelf! Wat kun je vandaag al doen om iemand die vastloopt niet los te laten? Hoe denk je in mogelijkheden? 

Wat interessant!