Acht nieuwe podcasts voor een inspirerende zomer

Binnen Inzowijs verslinden wij nogal wat podcasts. En onze volgers blijkbaar ook, want we hebben ontzettend veel tips binnengekregen na de vorige blog. Reden genoeg om weer acht inspirerende suggesties voor jou als jeugdzorgprofessional onder elkaar te zetten. Luchtig of juist wat serieuzer. Want of het nu regent of de mussen van het dak vallen, of je nu op de Veluwe of op Ibiza zit... een podcast is eigenlijk altijd een goed idee. Geniet ervan!

ADHD Dingen

Deze podcast van Nirma Haggenburg bevat persoonlijke en wetenschappelijke gesprekken over het leven met ADHD en alles wat daarbij komt kijken. Het doel? Om beter te begrijpen wat ADHD is en de wetenschap rondom ADHD over te brengen. De podcast is gestopt in 2022, maar de thema's blijven actueel.

Direct luisteren

Aut of the Podcast

Dé podcast over autisme waarin ervaringsdeskundige Thijs Fleer en gedragsdeskundige Odette Hageman op zoek gaan naar de voor- en nadelen van een leven met autisme. Zij praten over relevante onderwerpen als geld, puberteit, relaties en overprikkeling, bieden een vorm van psycho-educatie en ontkrachten waar mogelijk misverstanden.

Check 'm snel 

Bumpy Road

In deze podcast vertellen jongeren hun verhaal. Over het leven, over vastlopen, over struggles en over losbreken. Over hoe dat voelt en wat helpt! De initiatiefnemers willen het échte verhaal laten horen, laten zien dat praten werkt en zo het taboe rond mentale problemen helpen te doorbreken.

Ontdek meer

De Grote Vriendelijke Podcast

Kinderen voorlezen is een mooie manier om te ontspannen én het biedt een opstapje om voor het kind belangrijke thema's te bespreken. Voorlezen verdient daarom een plek in jouw werk als begeleider of hulpverlener! Maar welke boeken lees je dan voor en welke zijn geweldig om zelf te lezen? Dat hoor je allemaal in dé podcast voor volwassenen over jeugdliteratuur. 

Meer weten 

Jeugdzorg. Wat bedoel je?

Tweede Kamerlid René Peters en jeugdzorgveteranen Adri van Montfoort en Mariska van der Steege zoeken in deze podcast de verdieping op. Waar de media één kant belicht, belichten zij juist de andere kant. Elke twee weken op vrijdag komt er één thema aan bod, zoals: bezuinigingen, toekomstscenario, rechtsbescherming en uithuisplaatsingen.

Luister nu!

Sorry voor mijn broertje

In deze zevendelige podcast van 3FM en de KRO-NCRV uit 2021 duik je in de levensverhalen van de broers Nabil en Nahib. Zij vluchten op jonge leeftijd met hun familie voor de oorlog in hun vaderland Afghanistan. Na een barre reis komen ze aan in Nederland. Ontdek hoe de ene broer een toonbeeld wordt van zijn generatie en de andere een schrikbeeld.

Wat interessant 

't Leerlab Podcast

In deze podcast van 't Leerlab vertelt Laura Koops van 't Jagt je alles over leren leren en plannen. Via haar kanalen inspireert Laura docenten om leerlingen en studenten te leren leren, plannen, motiveren en concentreren. Niet buiten school, maar op school. Ook voor jou als jeugdprofessional in het onderwijs wellicht een waardevolle podcast.

Iets voor jou?

Wandelpodcast De Affaire

Droom jij er wel eens over om het roer helemaal om te gooien? Speciaal voor jou maakte theatercollectief Firma Mes de wandelpodcast De Affaire. Niet de standaardwandeling, maar een reis door je eigen gedachten en die van anderen. Dwaal door je eigen buurt als hoofdpersoon in je eigen verhaal.

Dit lijkt mij ontspannen