De beste tips uit 2023

In 2023 hebben we wekelijks handige en inspirerende begeleiderstips gedeeld op onze socialmediakanalen. Hieronder vind je de tien best bekeken tips op volgorde van populariteit. Met als stip op nummer één de animatie over the window of tolerance. Wellicht zitten er nog ideeën bij die jij goed kunt gebruiken in je werk als jeugdzorgprofessional? Ontdek het in dit artikel!

Diane van Berkel Communicatieadviseur

1. The window of tolerance

Stress hoort erbij, ook voor kinderen. In het normale leven met af en toe een spannend moment functioneren de hersenen van kinderen goed. De zone waarbinnen iemand spanning goed aankan, wordt in de psychologie the window of tolerance genoemd. Deze animatie legt uit wat de impact van stress is op het kinderbrein en hoe jij als hulpverlener helpt om deze window of tolerance groter te maken. Met dank aan Augeo Foundation en Stichting Kinderpostzegels Nederland.

2. Tips voor jouw schoolbegeleiding

Op de website van ZIEN in de Klas vind je veel praktische, gratis downloads die aansluiten op de behoefte van leerlingen en scholen. Bijvoorbeeld over onderwerpen als executieve functies of veerkracht. Ook in jouw schoolbegeleiding kun je hier goed gebruik van maken. De basis van dit onderwijsadviesbureau is handelings- en oplossingsgericht werken. 

Bekijk downloads

3. Ontprikkelgids voor kids

Werk jij weleens met een overprikkeld kind? Dan hebben wij een leuke boekentip voor je, namelijk het doeboek Ontprikkelgids voor kids. Dat iemands emmertje volzit, herken je onder andere aan een slechte concentratie of doordat hij of zij zich snel boos of verdrietig voelt. Help een kind om emoties te herkennen en probeer uit welke oefeningen bij welke situatie passen. 

Bestel hier

4. Talkshow De Raad in gesprek

Op 21 november 2023 waren drie Inzowijs-zorgcoördinatoren vanuit hun rol als aandachtsfunctionaris en diverse begeleiders aanwezig bij deze talkshow over kindermishandeling. Het delen van kennis en het vergroten van bewustzijn rondom deze problematiek zijn cruciale stappen in de aanpak en preventie van kindermishandeling.

Bekijk de talkshow

5. Heb je blij?

In dit boek vertelt moeder Gitta liefdevol over het leven met haar zoon Julian, die net even anders is dan haar dochter Naïma. Als Julian drie jaar is, blijkt dat hij autisme en een angststoornis heeft. Gitta ziet het als een leerproces, maar maakt zich ook zorgen. Ben je benieuwd naar het verhaal van dit gezin? Het boek is voor collega's te leen in onze bibliotheek in Leiderdorp. 

Reserveer nu!

6. Alles over prikkelverwerking

Tot 7 januari 2024 vond de zintuiglijke tentoonstelling Prikkel plaats op Buitenplaats Doornburgh. Werken van kunstenaars, wetenschappers en theatermakers kwamen samen en beantwoordden vragen als: waarom kampen zoveel mensen met burn-outklachten? Hoe verwerken ons brein en lichaam prikkels? Wat kunnen wij leren van mensen met autisme of ADHD? Gelukkig is de Prikkelpodcast nog wél te beluisteren, waarin je alles te weten komt over prikkelverwerking en neurodiversiteit.

Luister mee

7. Autisme en slaap

Werk jij met een kind dat autisme en slaapproblemen heeft? Dan is de gratis e-learning Autisme en slaap van Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie misschien wat voor jou. In deze online training leer je de signalen van slaapproblemen herkennen en ontdek je wat je als hulpverlener kunt doen. De informatie is gericht op kinderen van zes tot twaalf jaar en jongeren van twaalf tot achttien jaar. Wil je meer weten? 

Check deze link

8. Het Grote Weerbaarheidsspel

Een speltip voor pubers van onze zorgcoördinatoren! Op communciatiegebied valt er altijd wat te leren. Maar voor pubers kan het een extra uitdaging zijn om op een goede manier te reageren. Soms leidt een typische puberreactie tot een conflict. Het Grote Weerbaarheidsspel is een aanrader voor tijdens jouw begeleiding met jongeren. Je bespreekt verschillende manieren van reageren en oefent deze samen in een rollenspel. Het is voor collega's te leen in de bibliotheek in Leiderdorp. 

Direct reserveren

9. Omgaan met boosheid en frustratie

Sommige kinderen krijgen regelmatig een driftbui of woedeaanval. Dit geldt in sterke mate voor kinderen met autisme of ADHD. Jet Baker is psycholoog en heeft jarenlang ervaring met dit thema. Hij geeft in de opvoedwijzer Driftbuien en woedeaanvallen eenvoudige en praktische tips om hiermee om te gaan. Ervaar jij dit ook bij jouw cliënt? Haal dan inspiratie uit de vele voorbeelden en ervaringen in dit boek. Te leen in onze bieb in Leiderdorp!

Ja, ik wil hem lenen

10. Hoe teken je?

Van 28 tot en met 31 maart 2023 kon je meedoen met deze challenge van Tekenen & Autisme. Tijdens onze begeleidingen werken wij graag visueel door te tekenen. Door eenvoudige symbolen te gebruiken, geef je een kind of jongere (met autisme) immers meer duidelijkheid en overzicht. Zo'n tekenworkshop is dan ook waardevol voor zowel ouders als professionals! Lijkt het je interessant om in 2024 mee te doen? Houd dan de site van Mieke de Gunst scherp in de gaten.

Over Tekenen & Autisme

Meer tips

Wij zijn altijd op zoek naar tips om onze begeleiders te inspireren en informeren! Mail ze naar onze communicatieadviseur Diane van Berkel via communicatie@inzowijs.nl