Deze zeven jeugdzorgdocumentaires zijn het bekijken waard

In deze blog tippen wij je zeven jeugdzorgdocu’s die jou als professional of opvoeder kunnen inspireren en informeren. Sommige heb je wellicht al voorbij zien komen op onze socials of tv, andere zijn misschien nieuw (voor jou). Bekijk deze unieke verhalen van jongeren, bekende Nederlanders, van ouders, verzorgers én hulpverleners.

Jeugdzorgen

De korte documentaire Jeugdzorgen is een initiatief van de Amsterdamse jeugdzorgorganisatie Bij Elkaar en Sugar Rush Film. Het geeft op een prachtige manier, met humor én Duplo weer waarom: Bij Elkaar jeugdzorg als gezinszorg ziet, waarom zij vinden dat de zorg socialer en kleinschaliger moet, het effectiever en goedkoper is en waarom preventie de voorkeur heeft boven herstel. 

Laat je inspireren!

De Jeugdkliniek seizoen 2 – Als Niets Meer Werkt

In deze tweede reeks keert Ewout Genemans terug naar Yes We Can Clinics in Hilvarenbeek. Hij ontmoet hier jongeren tussen de 13 en 23 jaar die klinisch behandeld worden voor psychische, verslavings- en/of gedragsproblematiek. Deze openhartige, soms heftige verhalen zijn wekelijks om 20.30 uur te zien op RTL5 (en op Videoland). 

Lees meer

Moordpillen

Wist je dat in ons land 232.000 mensen ADHD-medicatie slikken, waarvan Ritalin de bekendste is? Dionne Slagter heeft de diagnose ADD en gebruikt sindsdien medicatie op recept. Ze gaat op onderzoek uit in de wereld van deze pillen. Wie zou ze zijn zonder haar medicijnen? Ze spreekt in dit drieluik met lotgenoten, studenten, wetenschappers en artsen.

Kijk mee

Rauw & Hoop

Deze docuserie portretteert zes jongeren die met jeugdhulp te maken hebben gehad. Ze vertellen allemaal openhartig en eerlijk hoe zij terugkijken op hun jeugd en ontwikkeling. Wat heeft geholpen en wat juist niet? Wat moet de kern van jeugdzorg eigenlijk zijn?

Ontdek het hier

Schoolziek

Jan Stap maakt films over jeugdhulp en onderwijs. Tijdens het draaien ontmoette hij jongeren die niet naar school kunnen, terwijl ze kunnen leren als de beste. Er zijn mensen die zich enorm inspannen om deze zogenoemde thuiszitters toch te laten leren. Maar dergelijke initiatieven hebben last van beperkende wetgeving en financieringen die moeizaam rondkomen. Hoe zit dat? En is daar wat aan te doen? Jan maakte er een tweedelige documentaire over. 

Bekijk ze online

Storm om mij heen

Storm om mij heen is het verhaal van zangeres en rapper Stien den Hollander (S10). Ze raakte verstrikt in de mallemolen van de GGZ, maar kwam daar sterker uit. Ze wil anderen helpen door middel van haar muziek. Hoe is het om bekend te zijn en te kampen met psychische problemen?

Ga naar de docu

They and Them

They and Them gaat over de genderpoli in Zaandam, waar professionals jongeren begeleiden die worstelen met hun genderidentiteit. Je ziet behandelaren samen met jongeren en de dilemma’s waar ze voor staan. De jongeren en hun ouders proberen zich voor te bereiden op het traject dat hen te wachten staat, vol emoties en veranderingen. 

Check 'm snel